Olejek eteryczny z Cytryny (citrus limon - Rutaceas)

Cytryna (Citrus limon - Rutaceas) Stosunkowo niewielkie drzewo cytrynowe o wysokości maksymalnej 5 metrów. Jego pochodzenie to Azja, Indie, China i Japonia, jednak w dzisiejszych czasach jest uprawiane w basenie Morza Śródziemnego w ...

Więcej informacji

Drukuj

182.00 zł

Dodaj do koszyka

17 ml

Oceń ten produkt

ocena: 0.00 | głosów: 0

Cytryna (Citrus limon - Rutaceas)

Stosunkowo niewielkie drzewo cytrynowe o wysokości maksymalnej 5 metrów. Jego pochodzenie to Azja, Indie, China i Japonia, jednak w dzisiejszych czasach jest uprawiane w basenie Morza Śródziemnego w krajach jak Hiszpania, Włochy i Francja, jak również w Ameryce w stanie Kalifornia, drzewo może urodzić nawet do 1000 owoców, kwitnie na biało o przepięknym zapachu. Możecie wierzyć czy nie, ale Cytryna nie była znana w Średniowieczu, ale wiemy że już ją znali Grecy i Rzymianie, którzy uważali ją za owoc bardzo dziwny, antyczni używali jej  skórki do perfumowania odzieży i jako pestycydów. W wieku IV znany Rzymski agronom Palladio po raz pierwszy zaczął ją uprawiać na Saharze, następnie Maurowie wprowadzili ją do Andaluzji i uprawiali przez osiem wieków, tyle ile trwała ich okupacja na Półwyspie Iberyjskim.

Nicolas Lemery w swojej książce wspominał o jej właściwościach trawiennych, oczyszczających krew i neutralizujących oddech po ciężkostrawnych posiłkach, jednak prawdziwą sławę i uznanie terapeutyczne osiągneła w armii brytyjskiej kiedy to przepisywana byłą na szkorbut. Cytryna i Pomarańcza to najważniejsze cytrusy z tej rodziny, na świecie jest wiele odmian drzew cytrynowych i wiele olejków eterycznych o różnej jakości i właściwościach, a to dlatego że na jego jakość składa się stan gleby, rodzaj klimatu, czy wreszcie sposób pozyskiwania, szacuje się się, że roczna produkcja olejków eterycznych to około 2000-2500 ton, a najważniejszymi producentami tego olejku są USA, Argentyna, Wybrzeże Kości Słoniowej i Brazylia.

Opis: Olejek podobny do olejku z Bergamotki, pozyskiwany ze skórki ściskanej przez gąbki co powoduje jego wchłanianie,  potem jest wyciskany i przelewany do pojemników, to najstarszy i najwolniejszy sposób pozyskiwania olejku uznawany za najlepszy, znane również są ekstrakcje za pomocą maceracji lub miażdżenia, potrzebuje się około 4000 kg skórek cytrynowych, żeby otrzymać 1 kg olejku z Cytryny. Olejek to płyn przezroczysty niekiedy wpadający w lekko zielony o zapachu świeżym i przyjemnym.

Środki ostrożności: olejek eteryczny z Cytryny stosunkowo źle znosi długotrwałe przechowywanie, jest olejkiem z grupy olejków nuty wysokiej i dlatego musi być szczelnie zamknięty w ciemnej butelce, jeżeli zmętnieje zabronione jest jego używanie, jako olejek z grupy olejków cytrusowych jest fotouczulający, to oznacza, że po jego nałożeniu nie można wystawiać skóry nim nasmarowanej na promieniowanie słoneczne, olejek eteryczny z Cytryny znajduje się na liście olejków niebezpiecznych IFRA ze względu na właściwości fotouczulające.

Polaryzacja Yin

Właściwości kosmetyczne: Podrażnienia skóry, przeciwzmarszczkowy, odmładzający, ściągający pory skóry, pomaga w dezynfekcji i regeneracji ran, przyspiesza gojenie ran pooperacyjnych, antycellulitowy, zapobiega zatrzymywaniu płynów i tłuszczy w organizmie, tonizujący skórę, na plamy skóry, dla skór popękanych, tłustych, przesuszonych, zapobiega stwardnieniom tkanek, na brodawki, na popękane naczynka, pajączki i żylaki, odchudzający, efekt oczyszczający drenażu limfatycznego, na zanik mięśni, na kruche paznokcie, doskonały na włosy osłabione farbami i trwałymi.

Właściwości terapeutyczne: antyseptyczne, bakteryjne, na kwasy żołądkowe, stymuluje trawienie, krwotoki układu pokarmowego, na apetyt, przeczyszczający na zaparcia, przeciwwymiotny, bakteriobójczy, zwalcza prątki gruźlicy, zwiększa odporność na infekcje, stymuluje system immunologiczny, redukuje cholesterol w krwi, na zatrucia, zapalenie krtani, malarie, grzybice, zapalenie ucha, zapalenie oskrzeli, grypy i przeziębienia, zapalenie płuc, zapalenie gardła, zapalenie górnych dróg oddechowych, katar płucny, astmę, niewydolność wątroby, moczopędny, stany zapalne układu moczowego, pomaga w rozpuszczaniu kryształów kwasowych w układzie moczowym, kamica nerkowa, kamienie żółciowe, oczyszczające, przeciwzapalnie, stymulujący serce, pomaga w tworzeniu białych krwinek, pomaga rosnąć dzieciom, wyczerpanie ze względu na brak witaminy c, zmęczenie umysłowe, fizyczne i nerwowe, antyreumatyczny, rwa kulszowa, bóle głowy, na czerwonkę, krwotoki układu pokarmowego, w zabiegach na żylaki, mineralizowanie organizmu, brak wapna, osteoporoza, żółtaczka, zapalenie skóry, żylaki odbytu, brodawki, opryszczka, świerzb, łuszczyca, hemoroidy, odmładzający, zatrzymujący proces starzenia, na ukąszenia węży i insektów, doskonały w dla rekonwalescentów, zmęczenie, reguluje ciśnienie krwi (nadciśnienie) 

Właściwości emocjonalne: Stymulujący, wyczerpanie nerwowe, orzeźwiający, zapobiega zaśnięciu podczas jazdy samochodem, przeciw melancholii, jasność emocji, stymuluje pamięć, zwalcza niepewność siebie, zwalcza rozkojarzenie w pracy, stres, strach, zwalcza arogancję, zwalcza egocentryzm, dostarcza spokoju, łagodzi skutki samotności i odrzucenia, pomaga w integracji z innymi, pomaga osobom zachowującym dystans do innych, dostarcza równowagi pomiędzy ciałem i duszą.

Właściwości seksualne: Delikatny afrodyzjak, stymuluje, właściwości dezynfekujące i bakteryjne, dlatego jest przydatny w synergii z innymi olejkami, które zwalczają choroby weneryczne.

Pamiętaj tylko czyste 100% olejki eteryczne gwarantują właściwości im przypisywane.

Alqvimia.com

Krople olejku esencjonalnego z cytryny nałożyć bezpośrednio na przebarwienie, przytrzymać pod palcem na około 10 sekund następnie nakładać ekstrakt White Light na przebarwienia, przy kuracji zaleca się stosowanie raz w miesiącu peelingu Alqvimia

Idealny do masażu dla osób zestresowanych do ciała 6-8 kropli na 20-25 ml oleju ze słodkiego migdała Alqvimia

Używanie: Olejek ten powinien być stosowany dla osób z przewagą Yang, żeby ją równoważyć.

Na infekcje oczu, można bezpośrednio zakroplić do oka, po jednej kropli pięć, sześć razy dziennie, jest to dosyć bolesne i można to robić tylko z prawdziwymi olejkami eterycznymi aczkolwiek wyjątkowo skuteczny sposób.

Na trądzik: wykonaj masaż na wcześniej przygotowaną czystą skórę twarzy: 97% olejku z Jojoba 1% olejku z Cytryny, 1% olejku z Drzewa Herbacianego 1% olejku z Lawendy, po masażu nałóż maseczkę z glinki termalnej.

Na plamy twarzy posłoneczne, starcze i hormonalne, do butelki 60 ml olejku z dziurawca dodać 30 kropli olejku z cytryny nakładaj każdej nocy aż do zużycia produktu.

W gabinecie zakroplić jedną kroplę bezpośrednio na plamę i wmasować przez jedną minutę.

Po operacjach: nakładać bezpośrednio mieszankę 50% Olej z Róży Mosqueta, 2 krople olejku eterycznego z Cytryny, 2 krople olejku z Lawendy, 1 kropla olejku z Drzewa Herbacianego.

Odchudzanie: do maski antycelulitowej dodaj po 15 kropli  O.E Cytryny, O.E  Lawendy, O.E  Jałowca.

Grzybice: codziennie przemywaj  zainfekowane miejsce 1 kroplą O.E. z Cytryny na przemiennie z O.E. z Drzewa Herbacianego.

100% Citrus medica limonum (lemon) peel oil.
olejek esencjonalny pozyskiwany ze skórki cytryny za pomocą metody tłoczenia.

Twój komentarz:





Koszyk  

brak produktów

Suma 0,00 zł

Koszyk

Bestsellery

Zobacz wszystkie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

CHCESZ OTRZYMYWAĆ NOWOŚCI MAILEM?

DOŁĄCZ DO NAS