Dodano ten produkt do koszyka.

Możesz kontynuować zakupy lub dokończyć realizację zamówienia.

O.E. Kminek (cuminum cyminum seed oil)

O.E. Kminek  (cuminum cyminum seed oil)

Kminek,  Roślina lecznicza. Nazwa naukowa Cuminum cyminum L., Roślina jednoroczna z rodziny zielnych, niskiego wzrostu z rodziny baldaszkowatych pochodzenia Afryka północna. Wysokość 30-40 cm usiana drobnymi liśćmi ...

Więcej informacji

Drukuj

298.00 zł

Dodaj do koszyka

17 ml.

Oceń ten produkt

ocena: 0.00 | głosów: 0

Kminek, 

Roślina lecznicza.

Nazwa naukowa Cuminum cyminum L., Roślina jednoroczna z rodziny zielnych, niskiego wzrostu z rodziny baldaszkowatych pochodzenia Afryka północna. Wysokość 30-40 cm usiana drobnymi liśćmi w kształcie igieł. Kwiaty, różowe lub białe, są zgrupowane w formie odwróconego parasola, kwitnie w miesiącu czerwcu. Owocem jest owalne nasiono o grubość 1,5 cm, 5-6 milimetra, długie, podłużne grzbiety, pokryte gęstymi włoskami nadając jej szorstki w dotyku. Nasiona, czarno żółte wpadające w brąz, posiada skoncentrowane składniki odżywcze i składniki aktywne, zbiera się w sierpniu lub wrześniu,. Kminek rozwija się w ciepłym klimacie o dużej wilgotności, rośnie nawet w ekstremalnych warunkach na wysokościach 3550 metrów nad poziomem morza. Istnieje kilka rodzajów tej rośliny dlatego ma różne kolory: biały i czarny. Biały kminek używany w kuchni europejskiej i azjatyckiej.Czarny Kmin (Cuminum nigrum) jest mniejszy niż biały, ale z silniejszym, bardziej gorzkim i ostrym w smaku, najczęściej występuje w Azji. W Murcji Hiszpania jest chroniony a w szczególności odmiana Laserpitium gallicum (marranos kminek) uznawany jako zagrożony wyniszczeniem. Nasiona kminku są używane jako przyprawa, zastosowanie w leczeniu alternatywnym, używany jako składnik perfum i kosmetyków.

Olejek Eteryczny z Kminku to: wapń, magnez, sód, fosfor i potas, a także witaminy A, C i E. Ponadto bogaty w cuminic (aldehydy, terpeny pinen, terpineol) i flawonoidy (glikozydy luteolol i apigenol). 
W lecznictwie:
Olejek eteryczny z kminku zawdzięcza swoje właściwości aldehydom i cuminalu, aktywny składnik obecny w olejku eterycznm, umożliwiając jego zastosowanie jako tonik dla żołądka i jelit, jest pobudzający, zastosowanie w leczeniu apetytu, zaparć, aerofagii lub powolnemu trawieniu. Również w leczeniu chorób oskrzelowo-płucnych, działanie przeciwbólowe i przeciwko drobnoustrojom. Olejek z kminku jest stosowany jako dodatek do żywność posiada własności odżywcze, zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, wyjątkowy w leczenia biegunki, udowodnione właściwości anty nowotworowe.
W działaniu zewnętrzne skuteczny w leczeniu uszkodzeń skóry i na niektóre bóle mięśni.
Olejek Eteryczny z Kminku ma również zastosowanie w medycynie weterynaryjnej, w ostatnich badaniach wykazano, że doskonale wpływa na niepłodność udokumentowane efekty u szczurów, hamuje wzrost niektórych grzybów gnilnych żywności. Olejek eteryczny pozyskiwany z nasion kminku otrzymany poprzez zimne miażdżenie lub destylację, stosuje się w kosmetyce, jako suplement diety często w medycynie.

Podsumowanie działania: Obniżaniu poziomu glukozy we krwi (idealne dla leczenia cukrzycy). Zapalenie oskrzeli. Zapalenie gardła. Zapalenie krtani. Astma i alergie wszystkich przewlekłych chorób układu oddechowego. Na wydzieliny, odkrztuszanie. Łagodzi skutki przeziębienia i grypy. Łagodzi choroby układu krążenia. Hiper i niedociśnienie tętnicze. Problemy z sercem. Wzmacnia układ odpornościowy. Tworzy odporność na choroby nowotworowe. Pomaga w wydzielaniu żółci. Zwalcza wszystkie choroby wątroby. Na reumatyzm. Zaburzenia dermatologiczne. Bóle głowy. Niepokój, nerwowość i osłabienie. Przeciwko skurczowe. Wzdęcia, kwasowości i czystość jelit. Wskazany w leczeniu cukrzycy. Grzybica skóry, brodawki. Depresja. Na raka zdiagnozowanego i zlokalizowanego. Problemy ginekologiczne. Dla Kobiet w ciąży do prawidłowego rozwoju płodu i ułatwienia rozwiązania. Do leczenia zapalenia stawów. Problemy związane z trądzikiem. Oczyszcza skórę zapobiega tworzeniu się wypryski i grzybów. Ochrony dla cery wrażliwych i skór alergicznych. Uspokaja przykurcze. Stany zapalne. Rewitalizacje, tonizuje skórę głowy. Wzmacniają włosy. 

Pamiętaj tylko 100% naturalne olejki eteryczne pozyskiwane z roślin leczniczych rosnących w odpowiednich stronach świata, biologicznie kontrolowane odpowiadają właściwością im przypisywanym. 
Bądź świadomym człowiekiem wieku XXI

Dyfuzor: 10 kropli  Kąpiel i Jacuzzi: 10 do 20 kropli. Sauna: 2 krople na każde 500 ml. Inhalacje: 5 kropli. Krem do twarzy: 2-3 krople. Emulsje do ciała: 10 kropli. Nawilżacz powietrza: 10 kropli Spray i odświeżacz domowy: 25 kropli / 250ml. Miska z wodą: 10 kropli. Chusteczka: 3 krople

Przestrzegaj podstawowe zasady używania aromaterapii czytaj >>>

 Cuminum cyminum seed oil.

Twój komentarz:





Koszyk  

W koszyku: 1 produkt

Suma 298 zł

Koszyk

Bestsellery

Zobacz wszystkie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

CHCESZ OTRZYMYWAĆ NOWOŚCI MAILEM?

DOŁĄCZ DO NAS