Dodano ten produkt do koszyka.

Możesz kontynuować zakupy lub dokończyć realizację zamówienia.

O.E. Neroli (citrus aurantium amara (bitter orange) flower oil)

O.E. Neroli (citrus aurantium amara (bitter orange) flower oil)

Olejek eteryczny z Neroli (Citrus aurantium bigaradia - Rutaceas) Olejek esencjonalny z Neroli pozyskiwany jest z kwiatu drzewa gorzkiej lub kwaśnej pomarańczy, Citrus bigaradia. W rejonach basenu Morza Śródziemnego lub subtropikach, drzewo osią...

Więcej informacji

Drukuj

1560.00 zł

Dodaj do koszyka

17 ml

Oceń ten produkt

ocena: 0.00 | głosów: 0

Olejek eteryczny z Neroli (Citrus aurantium bigaradia - Rutaceas)

Olejek esencjonalny z Neroli pozyskiwany jest z kwiatu drzewa gorzkiej lub kwaśnej pomarańczy, Citrus bigaradia. W rejonach basenu Morza Śródziemnego lub subtropikach, drzewo osiąga 9 metrów wysokości.

Drzewa pomarańczowe znane były już w wieku I jednak olejku eterycznego z Neroli nie znano aż do wieku XVII, uważa się, że nazwę zawdzięcza Anie Marii z Tremolit, to Księżniczka z Neroli (okolice Rzymu). W tamtych czasach Wenecjanie mieli wiele problemów z tym olejkiem i kwiatami drzewa gorzkiej pomarańczy, a używali go do walki z plagami i gorączką, pili go pod postacią herbat, natomiast prostytutki z Madrytu używały Neroli jako perfum i w taki sposób klienci mogli je rozpoznawać, w dzisiejszych czasach status Neroli zmienił się radykalnie i oznacza czystość, często używany przez panny młode.

Światowymi krajami, które uprawiają drzewo gorzkiej pomarańczy są Włochy, Francja, Tunezja, Egipt i Sycylia. Najwyższej jakości olejek eteryczny z Neroli pochodzi z Tunezji Sycylii i Francji. Rocznie produkuje się około 2 ton, i aby  wydobyć jeden litr tego olejku potrzeba 1 tony kwiatów Neroli, dlatego jest niezwykle drogi.

Opis: pozyskuje się za pośrednictwem destylacji parowej kwiatu gorzkiej lub kwaśnej pomarańczy. Olejek jak jest świeży ma kolor żółtawy, jednak po pewnym czasie staje się brązowo-czerwony, w tej postaci wiemy, że stracił swoje najważniejsze właściwości terapeutyczne. Olejek z Neroli ma subtelny piękny słodki zapach z głębią goryczy przypominający trochę pomarańcz.

Produktem ubocznym destylacji jest woda Azahar, doskonały tonik do skór wrażliwych, używany w cukierniach do wyrobu ciast i deserów.

Uwagi: Jest to olejek eteryczny notorycznie podrabiany ze względu na swoją cenę i dlatego zmodyfikowany nie posiada właściwości im przypisywanych.

Używany w medycynie: Uspokaja, działa przeciwskurczowo, odtruwa, delikatnie hipnotyzuje. Doskonały na depresje nerwowe, na niepokoje - weź trzy krople Olejku Eterycznego z Neroli na dwie łyżki stołowe oleju sojowego, nałóż na splot słoneczny  zgodnie ze wskazówkami zegara rozluźnij się i rozpocznij głębokie poprawne oddychanie przez 10 minut, poczujesz natychmiastową ulgę i wewnętrzny spokój, mikstura zalecana w szczególności dla kobiet w ciąży, przed porodem postaw przy łóżku miskę z gorącą wodą z kilkoma kroplami Olejku Eterycznego z Neroli, to sprawi że lęki przedporodowe ustaną. Niemowlę może być kąpane w wodzie z jedną kroplą Olejku Eterycznego z Neroli oraz z kilkoma kroplami żelu dla dzieci i niemowląt Alqvimia.

Delikatne właściwości hipnotyzujące pomagają osobom,  które cierpią na bezsenność i sprawią, że łatwo zasną, to naturalny środek uspakajający, doskonały przy kąpielach napuść wodę do wanny i przed samym wejściem zakropl kilka kropli O.E. Neroli.

Olejek jest  doskonały dla osób, które ciepią na złe krążenie krwi,  zalecamy codziennie wykonać masaż na tym olejku eterycznym, natomiast napar z tego kwiatu oczyszcza krew w sposób naturalny, dodatkowo stosując go do kąpieli skutecznie obniża napięcia przedmenstruacyjne.

Używany w kosmetyce: Kwiaty używane były przy konfekcjonowaniu Wody Królowej Węgier i znane jako pierwsze na świecie perfumy na początku wieku XVIII. Doskonały do cer trądzikowych w mieszankach z olejkami eterycznymi z Jałowca, Lawendy i Goździka, natomiast

Woda Azahar to doskonały tonik dla cer bardzo wrażliwych.

Alqvimia.com

Podstawowe informacje o aromaterapii

jak zrobić swoje pachnidło

Blog Alqvimia

 Dyfuzor: 10 kropli 

-   Kąpiel i Jacuzzi: 10 do 20 kropli

-   Sauna: 2 krople na każde 500 ml 

-   Inhalacje: 5 kropli

-   Krem do twarzy: 2-3 krople

-   Emulsje do ciała: 10 kropli

-   Nawilżacz powietrza: 10 kropli

-   Spray i odświeżacz domowy: 25 kropli / 250ml

-   Miska z wodą: 10 kropli

-   Chusteczka: 3 krople

 

Citrus aurantium amara (bitter orange) flower oil.

posiada: Estry kwasu octowego, dipenten, terpineol, farnesol, geraniol, indol, 1 camfeno, alfa i beta pineno, nerol, nerolidol, szczątkowe ilości kwasu benzoesowego i niektóre węglowodory.

Twój komentarz:





Koszyk  

W koszyku: 1 produkt

Suma 1560 zł

Koszyk

Bestsellery

Zobacz wszystkie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

CHCESZ OTRZYMYWAĆ NOWOŚCI MAILEM?

DOŁĄCZ DO NAS