Olejek eteryczny Lawenda ( lavandula angustifolia) Artesania HAND MADE

Olejek eteryczny z Lawendy (lavandula officinalis (lavender) oil. Lawenda to krzak pochodzący z południa Europy, w szczególności z wybrzeża Morza Śródziemnego. Kraje, które wiodą prym w jej uprawie ...

Więcej informacji

Drukuj

102.00 zł

Dodaj do koszyka

15 ml

Oceń ten produkt

ocena: 0.00 | głosów: 0

Olejek eteryczny z Lawendy (lavandula officinalis (lavender) oil.

Lawenda to krzak pochodzący z południa Europy, w szczególności z wybrzeża Morza Śródziemnego. Kraje, które wiodą prym w jej uprawie to Francja, Bułgaria i niektóre ...

Lawenda to krzak pochodzący z południa Europy, w szczególności z wybrzeża Morza Śródziemnego. Kraje, które wiodą prym w jej uprawie to Francja, Bułgaria i niektóre kraje byłego Związku Radzieckiego . Lawenda rośnie 1000 n.p.m, niektóre krzaki potrafią osiągnąć nawet metr wysokości rosnąc rozłożyście. Ich wąskie liście o kolorze szaro zielonym pokryte są włoskami, substancje eteryczne znajdują się właśnie w tych włoskach, którymi nie tylko pokryte są liście, ale cały krzak łącznie z kwiatami.

Jest wiele odmian krzaku Lawendy, jednak olejek stosowany w aromaterapii pozyskuje się z Lawendy Angustifolia znanej także jako Lawenda Officinalis, jak również Lawenda Vera.

Lawenda była używana od Średniowiecza zarówno przez swój zapach, jak również właściwości lecznicze. Już Dioscorides, Galeno, Plinto wspominali o Lawendzie, Rzymianie używali jej do kąpieli i stąd miedzy innymi pochodzi jej nazwa lavare - myć.

W wieku XII roślina znalazła wielki rozgłos dzięki Świętej Hildegardzie, która poświeciła jej cały rozdział w książce. W wieku XIII i XIV była sadzona i uprawiana w zakonach. Od 1568 roku datuje się jej uprawę i sprzedaż, jak również zaczyna się jej używanie w perfumiarstwie i wyrobie mydła. Mówi się, że kolebką Lawendy jest Prowansja, a w szczególności góry, które otaczają miasto Grass. Dawniej wszystkie odmiany Lawendy były destylowane razem i dlatego olejek eteryczny nazywano espiga. Od 1760 roku rozpoczęto klasyfikację roślin wyłuskując tylko Lawendę.

Antyczni używali Lawendę do tonizacji organizmu i na zaburzenia żołądkowe.

Botanik Matthiole w wieku XVI uważał, że jest to roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych, na odwodnienia, epilepsje, zaburzenia umysłowe. Francuzi przyzwyczaili się do jej picia w postaci herbaty mieszając ją z cynamonem i koperkiem na zaburzenia wydolności serca.

Olejek Eteryczny z Lawendy:

Pozyskuje się z destylacji parowej, potrzebuje się około 100 kilogramów rośliny, żeby pozyskać 500-600 gramów olejku eterycznego.

Kolor może być różny od ciemno żółtego do ciemno zielonego, zapach bardzo mocny. Jakość olejku z Lawendy jest uzależniony od klimatu w jakim rośnie i wysokości nad poziomem morza , przykładowo uważa się, że Lawenda francuska lepsza jest od angielskiej ze względu na większą zawartość octanu linalilu, który sprawia, że posiada ona zapach bardziej słodszy i owocowy.

Podstawowy skład:

Alkohole jak borneol, geraniol i linalol, estry geranyl i linalilu i terpeny jak; pinen i limonen, posiada również sporo fenoli dzięki czemu jest potężnym antyseptykiem.

Środki ostrożności: Lawenda jest olejkiem mało toksycznym, ale to nie znaczy, że nie należy uważać, Lawendina często jest sprzedawana jako Lawenda ze względu na jej cenę, jest około 30% tańsza, fałszowanie Lawendy jest na porządku dziennym i dlatego należy znać jej pochodzenie, na rynku można spotkać Lawendę ukraińską, która może być nadal zanieczyszczona przez awarię elektrowni nuklearnej w Czarnobylu.

Polaryzacja Yin

Właściwości kosmetyczne: na celulit, likwiduje zgrubienia podskórne, na zatory limfatyczne, odchudzająca, eliminuje toksyny, na suche egzemy, zapalenie skóry, wypryski skóry, równoważy skóry tłuste, regulator nowych komórek, efekt anti-aging, antyseptyczny, dezynfekujący, eliminuje bakterie, na świerzb, łuszczycę, na trądzik, na alergie skóry, regeneruje komórki skóry, idealny do masażu twarzy i ciała, idealny dla skór popękanych i odwodnionych, zatrzymuje proces starzenia organizmu, działa przeciwzapalnie, przyśpiesza zabliźnianie się ran i ich gojenie, na oparzenia po słoneczne, na żylaki, skurcze mięśniowe, kontuzje mięśniowe, zwichnięcia, bóle pleców, szyi, kręgosłupa, choroby włosów, łysienie, na łupież.

Właściwości terapeutyczne: Zaziębienia i choroby układu oddechowego, przeciwskurczowy przy zabiegach na przeziębienie, astma, grypa, relaksacyjny na włókna mięśniowe i na układ nerwowy, uspokajająco na serce, na drżenie, chroniczny katar nerwowy, wykrztuśnie, ataki kaszlu, infekcje gardła, na zatoki, konwulsyjne kichanie, zapalenie płuc, bóle głowy, migreny, wiatropędna, na trawienie, na wrażliwe dziąsła, nieżyt żołądka i jelit, wrzody żołądka, antyreumatyczny, na nadciśnienie, krwawienia z nosa, hemoroidy, antyseptyczna, zapobiega epidemiom, oczyszcza z bakterii i zarazków, antyseptycznie na powietrze w domu i w pracy, likwiduje roztocza, działanie grzybobójcze, przeciw-pasożytnicze, ugryzienia insektów, ukąszenia żmij i skorpionów, przetoka odbytu, na gorączkę, cysty, likwiduje bóle przed porodowe za pośrednictwem masażu części dolnej pleców.

Właściwości psychologiczne i emocjonalne: Równoważy emocje, uspokajająca, kojąca, eliminuje gwałtowne reakcje emocjonalne, choroby psychosomatyczne, deliria, przeciwbólowy, równoważy system nerwowy, na palpitacje związane z systemem nerwowym, efekt anty-stres, na relaks i odpoczynek, przywraca harmonię i równowagę, pobudzenie psychiczne, niepokój, niecierpliwość, strach, histerie, panikę, lęk wysokości, uzależnienie od narkotyków, dostarcza spokoju wewnętrznego, przygotowuję duszę do medytacji, doskonała na czakramy główne, które równoważy, nakładając jedną kroplę na dłonie sprawi, że terapeuta będzie miał lepszy kontakt z klientem, oczyszcza otoczenie z bakterii, złych energii i wibracji.

Właściwości seksualne: Na nieregularne miesiączki, napięcia przed-menstruacyjne, nieregularne miesiączki przed menopauzą, na zatory i bóle jelitowe, w synergii z różą i jaśminem odbudowuje dobry humor kobiety dostarczając optymizmu i zaufania do samej siebie.

Lawenda to szerokie spektrum zastosowania każdy ją powinien mieć w swojej apteczce

 

Na cellulit i odchudzanie: do zawijania ciała w bandaże, do maseczek z alg: 10-15 kropli O.E z Lawendy, O.E z Cyprysu, O.E z Jałowca, O.E z Cytryny, O.E z Geranium, następnie wykonać masaż odchudzający lub modelujący na tej samej mieszance olejków eterycznych jak powyżej przy użyciu oleju migdałowego.

Na bóle mięśniowe; na bazie olejku ze słodkiego migdała tłoczonego na zimno dodaj O.E z Lawendy, O.E z Rumianku, O.E z Rozmarynu i O.E. z Jałowca.

Zabieg na trądzik; 97% olejku z Jojoba, 1% z O.E z Lawendy, 1% O.E z Cytryny, 1% OE z Drzewa Herbacianego, wykonaj masaż a następnie nałóż maseczkę z glinki termicznej Alqvimia dodając 3-4 krople mieszanki olejków eterycznych przygotowanych jak wyżej.

Jeżeli wykonujesz zabieg jednorazowo użyj jedną łyżeczkę od kawy Olejku Jojoba 1 kroplę O.E z Lawendy, 1 kroplę O.E z Cytryny, 1 kroplę O.E z Drzewa Herbacianego, tak przegotowaną mieszankę nakładaj codziennie na noc na czystą oczyszczoną twarz.

Problemy skórne jak łuszczyce i dermatoza, baza Olejek z Jojoba, O.E z Drzewa Herbacianego, O.E z Lawendy.

Na skóry zaczerwienione i podrażnione kompresy wodne: 3 krople O.E z Lawendy i po jednej z O.E z Neroli, Cytryny, Rumianku i Lawendiny.

 

100%   lavandula angustifolia

Twój komentarz:





Koszyk  

brak produktów

Suma 0,00 zł

Koszyk

Bestsellery

Zobacz wszystkie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

CHCESZ OTRZYMYWAĆ NOWOŚCI MAILEM?

DOŁĄCZ DO NAS