Olejek eteryczny Sandałowiec (Santalum album - Santalaceas) 50% Artesania HAND MADE

OLEJEK ETERYCZNY Z SANDAŁOWCA SPROWADZANY JEST NA ZAMÓWIENIE Olejek eteryczny z Drzewa Sandałowego (Santalum album - Santalaceas) Polaryzacja Yang Kiedyś miałem okazję być na plantacji Drzewa Sandałowego w miejscu gdzie odbywała ...

Więcej informacji

Drukuj

1084.00 zł

Chwilowo niedostępny

15 ml

Oceń ten produkt

ocena: 0.00 | głosów: 0

OLEJEK ETERYCZNY Z SANDAŁOWCA SPROWADZANY JEST NA ZAMÓWIENIE

Olejek eteryczny z Drzewa Sandałowego (Santalum album - Santalaceas)

Polaryzacja Yang

Kiedyś miałem okazję być na plantacji Drzewa Sandałowego w miejscu gdzie odbywała się destylacja, najbardziej uznany olejek eteryczny pochodzi z Indii z regionu Mysore, jego zapach roztacza się już dużo wcześniej przenikając we włosy, ubrania.

Historia Drzewa Sandałowego jest bardzo ciekawa, jest to drzewo które rośnie do około 12-15 metrów i żyje około 40- 50 lat, rośnie na wysokości od 600 do 2400 metrów nad poziomem morza, olejek pozyskuje się z części centralnej drzewa i z korzeni. Drzewo owocuje w podobnej formie jak czereśnia w kolorze czarnym, kiełkuje po około 20 dniach od zasiania, przez następne siedem lat odżywia się kosztem sąsiadujących go roślin zabijając je, w momencie kiedy już się uniezależni potrzebuje ziemi obfitej w wodę około 75 cm w roku i dobrze drenującej w dolne części korzeni drzewa. Rząd Indii kontroluje w 75% uprawę tego drzewa, normy i regulacje są bardzo restrykcyjne, każde drzewo jest rejestrowane i nie może być wycinane tak sobie, niestety normy bardzo często są łamane i dlatego w ostatnich latach jeszcze bardziej się zaostrzyły, również rząd wprowadził ścisłą politykę odbudowy plantacji Drzewa Sandałowego.

W Indiach są dwa miejsca własność rządu, w których produkuje się około 60-70 tysięcy litrów olejku eterycznego co wystarcza na zaspokojenie światowego zapotrzebowania, przetwarza się drzewa w wieku 40-50 lat o grubości pnia około 60-62 cm, pień jest w kolorze brązowym i pachnie bardzo intensywnie w szczególności u podstawy, jak również korzeni, z drzewa takiego jest możliwe wydobyć około 200 kg olejku esencjonalnego.

Drzewa Sandałowego ma długą historię, wzmianki o nim znajdują się w chińskich rękopisach antycznych, używano go do ceremonii religijnych, budowano świątynie wykorzystując drzewo sandałowe, jak również wykonywano rzeźby bóstw. Natomiast antyczni Egipcjanie eksportowali drzewo i przetwarzali go w celach leczniczych, a w szczególności do balsamowania, jak również w celach religijnych, palili je w hołdzie swoim bogom. W holistycznej medycynie ajurwedycznej rekomendowano go ze względu na właściwości tonizujące i ściągające. Z pyłu tego drzewa wykonywali pomadę, którą stosowano na podrażnione skóry i guzy. W 1636 roku lekarz Guybert opublikował, że posiada on doskonałe właściwości lecznicze na owrzodzenia skóry. Hindusi uważali, że wywołuje pocenie się, rekomendowany był również w połączeniu z olejkiem z kardamonu posiadającym wiele właściwości.

W Europie stosowano go na rzeżączkę, później również stosowany był na katar, zapalenie oskrzeli i na układ moczowy.

Po pozyskaniu tego olejku pozostawia się go na 6 miesięcy, w tym czasie utrwala się jego zapach i właściwości, kolor jest na początku jasno żółty, po pewnym czasie ciemno żółty, o ciężkim zapachu, słodkim z balsamiczną nutą owocową.

Właściwości kosmetyczne: Na trądzik, nawilża, na podrażnienia skóry, odmładzający skórę, dla skór popękanych, tonizujący, antyseptyczny.

Właściwości terapeutyczne: Zapalenie oskrzeli, artretyzm, antyseptyczny, wykrztuśny, antyseptycznie na układ oddechowy i moczowy, bakteriobójczy, zapalenie krtani, infekcje gardła, uporczywy kaszel, moczopędny, kolki układu pokarmowego, biegunki, czkawka, na zmęczenie, przeciwzapalnie, owadobójczy.

Właściwości emocjonalne: Antydepresant, na zmęczenie umysłowe, na harmonię duchową, oczyszczająco na psychikę, łagodzący, tonizujący umysł, łagodzi napięcia nerwowe, na stres, harmonizuje środowisko, buduje dobre relacje pomiędzy ludźmi, oczyszcza, eliminuje złe energie, relaksuje napięcia, pomaga przezwyciężyć fanatyzm religijny lub ideologiczny, pomaga otworzyć się osobom zamkniętym, dostarcza równowagi emocjonalnej, łagodzi skutki wyczerpania psychicznego w stanach depresyjnych, dla osób, które szukają ewolucji w swoim życiu i chcą oczyścić swoje ego.

Właściwości seksualne: Afrodyzjak dla mężczyzn, zwalcza oziębłość, idealny dla impotentów, aktywuje wydzielinę pochwy dla kobiet YIN, zwalcza infekcje układu moczowego.

Tylko prawdziwe olejki eteryczne gwarantują właściwości im przypisywane

certyfikat_naturalny_250

 

Zgodnie z zasadami aromoterapii zawsze konsultuj z dyplomowanym aromaterapeutą lub lekarzem

50% Olejek eteryczny Sandałowiec (Santalum album - Santalaceas) 50% zrekonstruowany z innych olejków eterycznych lub syntetyku dopuszczonego do obrotu spożywczego.

Twój komentarz:





Koszyk  

brak produktów

Suma 0,00 zł

Koszyk

Bestsellery

Zobacz wszystkie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

CHCESZ OTRZYMYWAĆ NOWOŚCI MAILEM?

DOŁĄCZ DO NAS