Olejek eteryczny Wetiweria pachnąca Art.

Olejek eteryczny Wetiweria pachnąca Art.

Olejek wetiwerowy – wyjątkowy olejek eteryczny Olejek wetiwerowy otrzymywany jest z kłączy i korzeni Wetiwerii. To wieloletnia, zielona bylina należąca do rodziny traw. Wetiweria pachnąca naturalnie rośnie w Indiach i Azji Poł...

Więcej informacji

Drukuj

207.00 zł

Dodaj do koszyka

15 ml.

Oceń ten produkt

ocena: 0.00 | głosów: 0

Olejek wetiwerowy – wyjątkowy olejek eteryczny

Olejek wetiwerowy otrzymywany jest z kłączy i korzeni Wetiwerii. To wieloletnia, zielona bylina należąca do rodziny traw. Wetiweria pachnąca naturalnie rośnie w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej. Powszechnie uprawiana jest w krajach z klimatem tropikalnym. W zastosowaniach ludowych używana była jako środek leczniczy, odprężający oraz stosuje się ją w kosmetyce.  Liście i korzenie wykorzystywane są do budowy i dekoracji lepianek. Ze względu na intensywny zapach stosowana była również do odstraszania owadów. Trawa charakteryzuje się słodkim i przyjemnym zapachem. Stamtąd bylina przywędrowała do Europy, gdzie powszechnie stosowana jest jako olejek wetiwerowy. Olejek ma działanie lecznicze i jest wykorzystywany do wyrobu perfum, kosmetyków, mydeł i środków aromatyzujących. Olejek wetiwerowy jest jednym z najczęściej stosowanych olejków eterycznych w aromaterapii.

Jak stosować olejek wetiwerowy?

W medycynie Ajurwedycznej korzeń ma działanie orzeźwiające, ściągające, a także jest stosowany jako antidotum przy spożyciu trucizn. Zaleca się go w przypadku swędzenia, gorączek żółciowych i napotni. Łagodzi pragnienie i jest dobry na wrzody i choroby krwi. W Indiach używany jako mazidło na reumatyzm poprzez stosowanie zewnętrzne. Zażywanie ma działanie wiatropędne i pobudzające.

  • Olejek wetiwerowy można dodać do swojego kremu, szamponu, płynu lub żelu do mycia. Wystarczy kilkanaście kropli na każde 100 ml kosmetyku.
  • Innym sposobem użycia jest aromatyczna kąpiel z dodatkiem olejku. Tu wystarczy kilka kropel. Ciepła woda doskonale rozprowadza i uwalnia substancje zawarte w olejki
  • Olejek wetiwerowy używany jest również do masażu. Tu też można dodać go do swojego ulubionego olejku i stworzyć wyjątkową kompozycję. Bazowym olejkiem może być olejek kokosowy, morelowy lub migdałowy. Kluczem jest podgrzanie olejku. W tym celu najlepiej opakowanie z olejkiem zanurzyć w gorącej wodzie. Po kilku minutach będzie gotowy do wykonania wspaniałego i relaksującego masażu.
  • Olejek wetiwerowy sprawdzi się również w aromaterapii do użycia w kominkach. Wystarczy kilka kropli olejku stosowanego samodzielnie lub jako kompozycja z innymi olejkami.

Działanie i właściwości olejku wetiwerowego

Felandren jest najważniejszym składnikiem olejku i dlatego w azjatyckiej medycynie ludowej znalazł zastosowanie jako środek tonizujący i antyseptyczny. To nie wszystkie jego zalety. Ponadto odpręża, uspokaja i pielęgnuje skórę. Uelastycznia i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Używany jako olejek do masażu jest skuteczny w walce z cellulitem i zapobiega powstawaniu rozstępów po ciążowych. Jest również stosowany w przygotowaniu wielu napojów, toników, naparów i działa jak naturalny afrodyzjak zwiększając libido. Olejek to również relaksujący regenerator po ciężkim wysiłku, pomaga przezwyciężyć sytuacje szoku, strachu, wysokiego poziom stresu, paniki, etc. Inne korzyści to wzmocnienie kości, leczenie reumatyzmu, zapalenia stawów, pozytywne działanie na skurcze i bóle mięśni.

Olejek wetiwerowy – niezastąpiony w kosmetyce

  • Olejek wetiwerowy jest niezwykle często wykorzystywany w perfumach. Często jest podstawowym składnikiem wód toaletowych o ziemistej i drzewnej woni.
  • Olejek świetnie współgra z innymi substancjami takimi jak olejek sandałowy, jaśminowy, różany lub cedrowy. W takich połączeniach tworzy wyraźną i trwałą dolną nutę lub nutę serca
  • Stosowany w kąpieli olejek wetiwerowy rozluźnia mięśnie i łagodzi ból. Polecany jest jako forma relaksu po ciężkich treningach. Oprócz tego ma silne działanie odprężające i łagodzi napięcie nerwowe. Stosuje się go również przy bólach reumatycznych
  • Inhalacje olejkiem to zdrowy i spokojny sen
  • Ma również odkażające działanie i jest szeroko stosowany do pielęgnacji skóry trądzikowej oraz w stanach zapalnych skóry, oraz do cery przetłuszczającej się
  • Jego stosowanie zapobiega powstawaniu rozstępów i uelastycznia skórę. Regeneruje, odpręża i zmniejsza ilość zmarszczek.

Olejek wetiwerowy – skład i pozyskiwanie

Olejek wetiwerowy pozyskiwany jest  w procesie destylacji z parą wodną korzeni trawy wetiwerowej — Vetiveria Zizanioides. Jest lepki i ma kolor czerwono-brązowy. Cechuje się intensywnym zapachem drzewnym i trwałą nutą dolną. Jest niezwykle wydajny. Wystarczy kilka kropel do skutecznego działania.

 

Skład: alfa vetivone, kwas benzoesowy, beta i vetivone furfural

 

Tagi:

 

Polaryzacja YANG

 

Olejek rekomendowany dla osób cierpiących na cukrzycę więcej przeczytasz na naszym blogu:

https://alchemiapolskawarszawa.blogspot.com/2018/08/aromaterapia-dla-osob-chorych-na.html

 

certyfikat_naturalny_250

 

- Dyfuzor: 10 kropli

- Kąpiel i Jacuzzi: 10 do 20 kropli

- Sauna: 2 krople na każde 500 ml

- Inhalacje: 5 kropli

- Krem do twarzy: 2-3 krople

- Emulsje do ciała: 10 kropli

- Nawilżacz powietrza: 10 kropli

- Spray i odświeżacz domowy: 25 kropli / 250ml

- Miska z wodą: 10 kropli

- Chusteczka: 3 krople

Szczególnie polecamy dla profesjonalistów

Masaż ciała 6-8 kropli na 20 ml. oleju ze słodkiego migdała Alqvimia w serii 10 masaży po 60 minut.
Masaż twarzy 1-2 krople na 5 ml. oleju ze słodkiego migdała Alqimia w serii 10 masaży 44 minut.

 

100% Andropogon zizanoides (vetiveria ) root oil Skład: alfa vetivone, kwas benzoesowy, beta i vetivone furfural  

Twój komentarz:





Koszyk  

brak produktów

Suma 0,00 zł

Koszyk

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

CHCESZ OTRZYMYWAĆ NOWOŚCI MAILEM?

DOŁĄCZ DO NAS