Dodano ten produkt do koszyka.

Możesz kontynuować zakupy lub dokończyć realizację zamówienia.

Olejek eteryczny Paczulia (pogostemon cablin - labiadas) Art.

Olejek eteryczny Paczulia (pogostemon cablin - labiadas) Art.

Olejek eteryczny z Paczuli pozyskuje się z destylacji  liści i kiełków krzaku wiecznie zielonego pochodzącego z Malezji, gdzie nazywany jest cablan, aktualnie uprawiany w wielu miejscach między innymi na wyspach ...

Więcej informacji

Drukuj

141.00 zł

Dodaj do koszyka

15 ml.

Oceń ten produkt

ocena: 0.00 | głosów: 0

Olejek eteryczny z Paczuli pozyskuje się z destylacji  liści i kiełków krzaku wiecznie zielonego pochodzącego z Malezji, gdzie nazywany jest cablan, aktualnie uprawiany w wielu miejscach między innymi na wyspach Seszelach i w Indiach.

W Indonezji i Chinach może osiągnąć nawet do 90 cm. Kwitnie na biało, kaskadowo wielokwiatowo, pocierając liście uwalnia się przepiękny zapach ziemi i drewna tak charakterystyczny dla tego olejku eterycznego, zbiera się  dwa, trzy razy do roku.

Liście i pędy krzaku suszy się już na plantacji, tak żeby nie zostały zniszczone, roślina silnie wyjaławia glebę i dlatego jest uprawiana naprzemiennie z innymi uprawami zmieniając ją co trzy do czerech lat. 

Produkcja światowa olejków to około 500 ton rocznie z czego 450 jest produkowana na Sumatrze i wyspie Nias, najlepsze zbiory i destylacje tego olejku eterycznego pochodzą z Singapuru, to właśnie  Malezja eksportuje olej nierektyfikowany.

Drugim producentem olejku z Pachuli są Chiny i olejek ten uważany jest za gorszy jakościowo i jest on znacznie tańszy.
Olejek również pozyskuje się w Indiach, ale jest on w zasadzie używany tylko na potrzeby tego kraju. 
Największymi odbiorcami olejku jest Szwajcaria, USA, Indie, Japonia.

Olejek eteryczny z Paczuli w medycynie chińskiej i japońskiej odgrywał od zawsze szczególne znaczenie: stymuluje, na zaburzenia żołądkowe, doskonały antyseptyk.
Znany jako antydotum na ukąszenia węży, jak również różnych insektów.
Lekarze Arabscy do dziś dnia stosują go na spędzenie temperatury oraz inne choroby.

Ususzone liście i pędy poddaje się destylacji, olejek jest przezroczystym płynem w kolorze brązowym, może być również w kolorze zielonym lub pomarańczowym w zależności od miejsca gdzie rósł.
Ma charakterystyczny zapach, trwały, ziemisty przenikliwy.

Destylowany w krajach, gdzie jest uprawiany, przechowywany w opakowaniach metalowych, które często korodują i dlatego dodatkowo mogą nabierać koloru rdzy, do tego stopnia że nawet mogą zaburzyć ich właściwości.

Skład: Pachulol 25-50%, sesquiterpenos, aldechydy benzoico i cinamico, cadineno, carvona, cariofileno, ceruleina, eugenol, humuleno i seycheleno. Liście posiadają od 35-40 % kamfory paczulowej. 

Środki ostrożności: Olejek paczulowy może być podrabiany, używa się do tego cubeby i cedru, wyrabiany również jako syntetyk, ale bez większego powodzenia.

Właściwości medyczne i kosmetyczne: 
Wielu znanych badaczy studiowało właściwości antyseptyczne olejku paczulowego między innymi Gatti i Cayola w 1922, Sarbach w 1962 roku. 

Jest uznanym olejkiem eterycznym na różne zaburzenia skóry jak alergie, opryszczki, liszajec, odleżyny, oparzenia, popękana skóra, hemoroidy, trądzik, łojotok i wypryski, działa silnie ujędrniająco na skórę, ważny czynnik przy tworzeniu kosmetyków odmładzających.

Do skór trądzikowych: 10 ml oleju migdałowego, 1 ml olejku z kiełków pszenicy, 5 kropli Paczuli, wykonaj delikatny masaż na czystą bez makijażu skórę 2 razy dziennie. 

 Szukasz szkolenia z aromaterapi my je prowadzimy: info@alchemiaurody.pl 

100_naturalne_zm__100

Skład: Pachulol 25-50%, sesquiterpenos, aldechydy benzoico i cinamico, cadineno, carvona, cariofileno, ceruleina, eugenol, humuleno i seycheleno. Liście posiadają od 35-40 % kamfory paczulowej. 

Twój komentarz:





Koszyk  

W koszyku: 1 produkt

Suma 141 zł

Koszyk

Bestsellery

Zobacz wszystkie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

CHCESZ OTRZYMYWAĆ NOWOŚCI MAILEM?

DOŁĄCZ DO NAS